Aansprakelijkheid werkgever

bedrijfsongeval-hoofdpijn2In principe geldt de regel dat u als werkgever aansprakelijk bent voor de schade die tijdens een bedrijfsongeval is veroorzaakt. Omdat het Nederlands recht allerlei uitzonderingen kent behoeden we u op valse beloften die in de onderstaande tekst kunnen ontstaan. We raden u ten alle tijden aan om een advocaat in te schakelen, dit omdat iedere situatie weer anders is.

Regels uit de wet

Er zijn een aantal artikelen uit het Burgerlijk Wetboek van kracht die in het teken staan van de aansprakelijkheid van de werkgever tijdens en na een arbeidsongeval. We zullen de artikelen die te maken hebben met de zorgplicht hieronder bespreken.

  • De werkgever is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van gereedschap, werkkleding en machines die beter moeten zijn dan de wettelijk voorgeschreven eisen. We verstaan onder deze regel ook werkkleding in de vorm van veiligheid schoenen, hesjes en helmen. Naast de materiële zaken gaat het ook om het toezicht houden op de werkzaamheden en het instrueren van medewerkers met veiligheidsvoorschriften die duidelijk en uitgebreid zijn beschreven. Het voorzien van veiligheidsstickers is volgens de rechter niet voldoende om een ongeval te voorkomen. Er moet worden gezocht naar machines die bepaalde blokkeer functies hebben.

bedrijfsongeval-helm

  • De werkgever dient op de hoogte te zijn van voorzienbare gevaren die tijdens werkzaamheden op de werkvloer kunnen plaatsvinden. Wanneer er bijvoorbeeld wordt gewerkt met chemische stoffen moet de werknemer kunnen beschikken over een uitrusting die hiervoor gemaakt is. Er wordt volgens het Nederlands Recht niet verwacht dat u wetenschappelijk georiënteerd bent, maar voor onderwerpen die vaak worden besproken in diverse media.
  • Het moment waarop het gevaar heeft geleid tot de uiteindelijke schade. In andere woorden het punt waar de spreekwoordelijke druppel de emmer doet overlopen. Dit is voor een werkgever erg lastig aan te geven.

Tip: De bewijslast blijft een uiterst belangrijk onderdeel wat betreft de regels uit de wet. De aangesloten advocaten van Bedrijfsongeval.net kunnen al dit soort zaken uit uw handen nemen wat veel tijd en geld scheelt.

advocaat

Wat kan Bedrijfsongeval.net doen?

Wij hebben een zeer breed team van aangesloten letselschade advocaten voor u klaarstaan die u kunnen helpen bij een bedrijfsongeval. Zij ondersteunen u indien u als werkgever om er voor te zorgen dat er een regeling wordt getroffen voor beide partijen die recht doet aan de situatie.

Bedrijfsongeval.net - Venestraat 48 - 3861 BX Nijkerk - KvK-Nr: 54552052