Aansprakelijkheid werknemer

bedrijfsongeval-straatwerk4Het letsel en de schade die tijdens een bedrijfsongeval zijn ontstaat kan alleen worden verhaald op de werknemer wanneer hij/zij opzettelijk dan wel roekeloos heeft gehandeld. Wat precies wordt bedoeld met roekeloosheid en opzettelijk gedrag zal hieronder duidelijk worden gemaakt met een aantal voorbeelden.

Roekeloosheid

De Hoge Raad in Nederland stelt hoge eisen als het gaat om bewust roekeloosheid tijdens een bedrijfsongeval. Zo betekent het niet automatisch dat het meerdere malen waarschuwen van een werknemer gelijk staat aan bewust roekeloos handelen.

Voorbeeld 1
**Tijdens dak werkzaamheden valt een dakdekker door het dak. De werkgever van de dakbedekker had al een aantal keren aangegeven dat de werknemer het dak niet mocht betreden. Echter om zijn werkzaamheden uit te voeren moet de dakbedekker het dak van de woning betreden. In eerste instantie zou je denken dat het hier om roekeloos handelen gaat. Wat blijkt: De werkgever is uiteindelijk aansprakelijk gesteld voor de letselschade van de dakbekleder. U vraagt zich wellicht af hoe dit mogelijk is. De werkgever wist vooraf dat de dakbedekker dagelijks dit soort beslissingen moet nemen. Hij had logischerwijs andere maatregelen moeten nemen om de werknemer te beschermen.

Voorbeeld 2
Bedrijfsongeval-scooterHet tweede voorbeeld betreft een pizzabezorger die tijdens het afleveren van een pizza tegen een bushokje aanrijdt. Uit de verklaringen van getuigen werd duidelijk dat de koerier gevaarlijke inhaalmanoeuvres uitvoerde en door een rood stoplicht reed. Doordat de werkgever bewijsmateriaal had kon hij bewijzen dat het om roekeloosheid ging.

Zoals u in de bovenstaande voorbeelden heeft kunnen zien is het bewijzen van roekeloosheid erg lastig. We adviseren u daarom om contact op te nemen met een van onze aangesloten advocaten.

Opzet?

Naast het roekeloos handelen van een werknemer kan de schade ook worden vergoed wanneer hij/zij opzettelijk een bedrijfsongeval heeft veroorzaakt. Een van de voorbeelden van opzettelijk gedrag is dronkenschap, onder invloed van drugs en het bewust aanrijden van een collega tijdens werkzaamheden.

advocaat

Bedrijfsongeval.net

Via Bedrijfsongeval.net komt u snel in contact met een ervaren jurist of advocaat. Doordat u uw situatie uitgebreid omschrijft kunnen wij u direct in contact brengen met een specialist die u perfect kan ondersteunen. Zowel als werkgever of als werknemer zijn bij ons aan het juiste adres.

Bedrijfsongeval.net - Venestraat 48 - 3861 BX Nijkerk - KvK-Nr: 54552052