Zorgplicht als werkgever

**De werkgever is in Nederland verplicht om de veiligheid/gezondheid van de werknemers te garanderen. Dit uit zich onder andere in de werkplek waar hij/zij actief is, maar ook in de omgeving waarin de werkzaamheden mogelijkerwijs kunnen plaatsvinden. Neem als voorbeeld een heftruck chauffeur die buiten het magazijn een werknemer aanrijdt. Niet alleen het magazijn wordt in de context als werkruimte gezien, maar ook de rest van het bedrijventerrein waar geregeld activiteiten plaatsvinden.

bedrijfsongeval-wat-nu

Verschillende facetten

De zorgplicht omvat veel verschillende facetten en uitzonderingen waardoor het zeer complex kan worden. We zullen in de rest van de tekst ingaan op onder andere de voorwaarden en de complexiteit van bepaalde zaken. Mede om deze reden raden we bedrijven aan om gebruik te maken van een advocaat. Hij/zij zal het overzicht voor u bewaren en weet waar gekeken moet worden bij het vinden van bewijsmaterialen in uw interne database.

Voorwaarden

Wanneer de werkgever aan de volgende punten kan voldoen kan het gedeeltelijk onder haar aansprakelijkheid komen. Dit betekent niet direct dat u onder alle verantwoordelijkheden uitkomt:

  • Er zijn doeltreffende maatregelen genomen om de mogelijke gevaren op de werkvloer te minimaliseren of volledig weg te nemen.
  • Er zijn genoeg preventieve maatregelen genomen om ongewilde gebeurtenissen te voorkomen.
  • De werkplekken, machines en gereedschappen waarmee de werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden zijn voldoende onderhouden en zijn juist ingesteld.

Vergaande strekking

De werkgever moet aan een groot aantal voorwaarden voldoen wil het onder de zorgplicht uitkomen. Zo moet de werkgever het risico op ongevallen kunnen inschatten, onoplettendheid weten in te schalen en het nemen van voorzorgsmaatregelen. Betekent dit dat de werkgever altijd aansprakelijk is? Nee de Wet geeft aan dat de zorgplicht alleen zover gaat als redelijkerwijs noodzakelijk is om te voorkomen dat de werknemer letsel oplopen. Daarnaast kan de werkgever een bedrijfsongeval niet aangerekend worden wanneer er sprake is van onoplettendheid dan wel roekeloos gedrag van de werknemer.

advocaat

Wat kan Bedrijfsongeval.net doen?

Wij hebben een uitgebreid netwerk van advocaten die gespecialiseerd is in verschillende branches. Neem contact met ons op door uw gegevens in het formulier achter te laten. Wij zullen de meest geschikte advocaat selecteren die u helpt bij het in kaart brengen van uw rechten en plichten.

Bedrijfsongeval.net - Venestraat 48 - 3861 BX Nijkerk - KvK-Nr: 54552052