Beroepsziektenbedrijfsongeval-hoofdpijn2

Naast bedrijfsongevallen wordt er ook vaak gesproken over bedrijfsziektes die tijdens het werk kunnen ontstaan. Het grote verschil met een bedrijfsongeval is dat een beroepsziekte pas nadat een werknemer continu wordt blootgesteld aan dezelfde stoffen of steeds de zelfde bewegingen uitvoert. Hieronder zullen we een aantal voorbeelden noemen.

Asbest ziektes

Asbest werd tot de jaren 80 gebruikt als isolatiemiddel voor woningen, maar ook voor kantoorpanden was het zeer geschikt. Tot het moment dat de effecten bekend werden gemaakt. Na blootstelling van asbest loopt u de kans op om vervelende ziektes op te lopen zoals longkanker en asbestose.

Burn-out

Wanneer een werknemer last heeft van een burn-out heeft hij/zij geen motivatie meer om te werken, maar ook niet om andere dingen te doen. Je kunt zeggen dat iemand helemaal opgebrand is. Vaak wordt de term burn-out verward met andere ziektes of aandoeningen zoals een depressie en overspannenheid.

Schilderziekte

Wanneer werknemers jarenlang zijn blootgesteld aan organische oplosmiddelen kan er in de meeste gevallen worden gesproken over de schilderziekte. De stoffen komen meestal binnen via de luchtwegen, maar ook via de huid. De gevolgen van deze beroepsziekte zijn niet meer te herstellen. De werkgever is vrijwel in alle gevallen aansprakelijk voor de geleden schade van de werknemer.

RSIRSI

Wellicht heeft u weleens van de afkorting RSI gehoord. De drie letters staan respectievelijk voor repetitive strain injury. De aandoening ontstaat wanneer een werknemer voor zijn werk steeds de zelfde beweging moet toepassen. We zien deze aandoening dan ook vaak terug bij banen waar de computer veel wordt gebruikt. Voor meer informatie over de symptomen en oplossingen van RSI vindt u hier.

Kapperseczeem.

Kapperseczeem is een verzamelnaam voor alle huidaandoeningen die tijdens het beoefenen van het kappersvak opgelopen kunnen worden. Meestal betreft het de handen van de werknemer, maar het kan ook doorslaan in het gezicht of de armen. De symptomen van deze beroepsziekte zijn onder andere schilferende handen en het roder worden van de huid. Meer weten over kapperseczeem? Klik hier.

Bedrijfsongeval.net - Venestraat 48 - 3861 BX Nijkerk - KvK-Nr: 54552052