Overspannen

bedrijfsongeval-hoofdpijnHet begrip overspannenheid wordt vaak verward met een burn-out, maar de term betekend niet precies het zelfde. De oorzaken verschillen doorgaans sterk, zo kan iemand overspannen zijn/worden als de werkdruk te groot wordt of als er teveel stress is in combinatie met weinig ontspanning. Het klinkt als een cliché, maar in deze situatie dient u voldoende rust te nemen.

Gevolgen van overspannenheid

Wanneer u doorloopt met deze klachten kunnen er vervelende complicaties ontstaan zoals een te hoge bloeddruk en het optreden van hartkloppingen. Een aantal andere lichamelijke symptomen zijn het hebben van veel hoofd- en spierpijn. Op geestelijk vlak kan er sprake zijn van irritatie, agressie, rusteloosheid, emotionele vervlakking en het verlies van interesse en motivatie.

Verschil burn-out en overspannenheid

In wezen kan worden gezegd dat overmatige overspannenheid aanleiding kan zijn op andere aandoeningen/ziektes zoals een burn-out of een depressie. Als werkgever is het dan ook aan te raden om de klachten in een vroeg stadium te verhelpen.

Aansprakelijkheid werkgever

Wanneer een medewerker overspannen is of lijdt aan een andere psychische ziekte kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Als werknemer moet u wel kunnen aantonen dat er een verband is tussen de klachten en de werkzaamheden. Daarnaast heeft de werkgever de zogenaamde zorgplicht die hem verplicht stelt om werknemers in de gaten te houden en symptomen in een vroeg stadium te ontdekken.

advocaat

Meer weten?

Meer informatie over overspannenheid en de kansen die u heeft voor het verkrijgen van een schadevergoeding? Neem contact op via ons formulier, u wordt direct in contact gebracht met een juridisch specialist. De gespecialiseerde advocaat zal vervolgens kijken naar de kansen die u heeft voor het verkrijgen van een schadevergoeding.

Bedrijfsongeval.net - Venestraat 48 - 3861 BX Nijkerk - KvK-Nr: 54552052