Voorbeelden bedrijfsongevallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Jaarlijks worden er 220.000 bedrijfsongevallen gemeld bij de arbeidsinspectie. Dit is exclusief de kleine ongevalletjes die iedere dag plaatsvinden op de werkvloer. De meest voorkomende bedrijfsongevallen hebben we hieronder beschreven zodat u een idee krijgt wanneer en wat u dient te doen bij een bedrijfsongeval op de werkvloer.

Heftruckongevallen

Bedrijfsongeval-heftruckHeftrucks voor logistiek gebruik binnen en buiten het bedrijf kunnen voor levensbedreigende situaties zorgen. Zo kan iemand worden aangereden door het voertuig of worden bekneld tussen een voorwerp en de vorken van de heftruck. In veel gevallen is de heftruckbestuurder niet aansprakelijk voor de veroorzaakte schade, dit komt mede door de omstandigheden op het bedrijventerrein. De werkgever is namelijk verplicht om de omstandigheden op de werkvloer veilig en overzichtelijk te houden zodat er geen ongelukken kunnen plaatsvinden. Wanneer de heftruck chauffeur kan aantonen dat hij/zij de werknemer door te weinig overzicht of door onlogische constructies het slachtoffer niet heeft kunnen zien, dan wordt de werkgever aansprakelijk gesteld. Klik hier om meer weten te komen over de risico’s en veiligheidsvoorschriften die gelden voor heftrucks.

Uitglijden en struikelen

Vaak wordt er onder de werknemers gedacht dat uitglijden en struikelen niet wordt gezien als een bedrijfsongeval. Dit blijkt onterecht, want de werkgever is verplicht om de veiligheid van haar werknemers te garanderen. Het alleen melden van het gevaar is in de meeste omstandigheden niet genoeg.

Agressie en geweld

Bij agressie en geweld moet u niet alleen denken aan onderlinge ruzies, maar ook aan geweld afkomstig van derden. Voorbeelden hiervan zijn boze klanten en of agressieve cliënten die de werknemer bedreigen dan wel fysiek pijn doen. Werkgevers komen in deze gevallen niet weg met het excuus “het hoort bij het werk”. Klik hier om meer te weten te komen over richtlijnen en regelgeving op dit gebied.

Werken met gevaarlijke stoffen

Bedrijfsongeval-gevaarlijke stoffenHet begrip gevaarlijke stoffen omvat een legio aan verschillende middelen en chemische stoffen die invloed kunnen hebben op de gezondheid van de werknemer. Werkgevers dienen zich aan verschillende voorzorgsmaatregels te houden. U kunt ze hier rustig nalezen.

Verkeersongevallen

Wanneer u een beroep heeft waar u veel op de weg te vinden bent is de kans natuurlijker een stuk groter dat er een keer een ongeluk plaatsvindt. In veel gevallen is de werkgever aansprakelijk voor de eventueel opgelopen schade. Klik voor meer informatie over verkeersongevallen hier.

Bedrijfsongeval.net - Venestraat 48 - 3861 BX Nijkerk - KvK-Nr: 54552052