De laadklep van een vrachtwagen

Bedrijfsongeval-laadklepJaarlijks spelen een hoop bedrijfsongevallen zich af in de buurt van de laadklep van een vrachtwagen. De arbeidsinspectie krijgt per jaar namelijk rond de 1100 meldingen binnen. In 66% van de gevallen gaat het om een arbeidsongeval.

Oorzaken van laadklep ongeval

De meest genoemde oorzaken van een laadklep ongeval zijn: laadklep op voet, arm of handen, beknelling van ledematen tussen de laadklep en het vallen van een laadklep. In de overige gevallen is een persoon van buiten de organisatie betrokken, het gaat hierbij vooral om verkeersdeelnemers die tegen de openslaande laadklep rijden. In het verleden hebben op deze manier al een aantal dodelijke ongevallen plaatsgevonden in de buurt van een laadklep. Wanneer een van de volgende omstandigheden bij uw bedrijf heeft plaatsgevonden is het verstandig om contact op te nemen met een van onze aangesloten letsel advocaten.

Voorbeeld bierbrouwerij

Bedrijfsongeval-juridisch adviesEen aantal jaar geleden heeft een Nederlandse bierbrouwerij te kampen gehad met een dodelijk ongeval veroorzaakt door een laadklep. Tijdens het lossen van een lading bij een van de aangesloten restauranten knalde een bromfietser met een snelheid van 50 kilometer tegen het uitstekende deel van de laadklep aan. Uit het onderzoek bleek dat er geen waarschuwingstekens op de laadklep geplaatst waren. Het incident is niet alleen enorm vervelend voor de persoon en de nabestaande, maar ook voor de reputatie van een bedrijf. Zorg er daarom als bedrijf voor dat dergelijke ongevallen voorkomen worden. 

Ongelukken voorkomen

In veel gevallen is de werknemer niet aansprakelijk voor de opgelopen schade door een laadklep. Dit komt omdat er vaak technische mankementen zijn aan laadkleppen, waardoor het object zijn eigen wil krijgt. Ook het ontbreken van signalering die op de vrachtwagen aanwezig dient te zijn kan de oorzaak van een ongeluk betekenen. Zo dient aan een aantal eisen te zijn voldaan voordat het bedrijf de vrachtwagen kan gebruiken voor het vervoeren van producten naar klanten. Ook dient de laadklep jaarlijks gekeurd te worden om technische mankementen te voorkomen.

advocaat

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de regels of over een mogelijke claim? Vul ons formulier in en u ontvangt in eerste instantie een vrijblijvend juridisch advies. Wij zullen u vervolgens in contact brengen met een advocaat gespecialiseerd in dit vakgebied.

Bedrijfsongeval.net - Venestraat 48 - 3861 BX Nijkerk - KvK-Nr: 54552052