Werken op hoogte

bedrijfsongeval-hoogwerkenHet werken op hoogte komt regelmatig voor in verschillende branches denk hierbij aan glazenwassers, dakdekkers en andere beroepen in de bouw zoals schilders en loodgieters. Zij moeten dagelijks een ladder of steiger beklimmen om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Werkgevers zorgplicht

De werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat de werkplek van de werknemer veilig is en dat er rekening is gehouden met onverwachtse gevaren. Zoals hierboven is te zien is de kans op ongelukken vrij groot in deze sectoren. De werkgever moet dus ervoor zorgen dat de ladders en steiger veilig genoeg zijn voor de werknemers. Zo dient een werknemer valbescherming te dragen op hoogtes van meer dan 2.5 meter hoog en een vallijn waardoor de werknemer geen zwaar letsel kan oplopen tijdens de uitvoering van  werkzaamheden.

Dakbedekkers

De zorgplicht van een werkgever gaat vrij ver als het gaat om valgevaar tijdens de werkzaamheden van een medewerker. We zullen in het volgende voorbeeld zien hoever deze zorgplicht kan gaan.

Voorbeeld

Tijdens het werk valt een dakdekker door het dak van een klant heen. De werkgever heeft verschillende keren gewezen op de gevaren van werken op het dak zelf en aangegeven dat er uitsluitend gewerkt mag worden vanaf de steiger. U zult wellicht denken dat de werkgever in dit voorbeeld voldoende heeft gedaan om haar zorgplicht na te leven. Wat blijkt, de letselschade van de werknemer moet door het bedrijf worden vergoedt. De rechter heeft bepaald dat het continu werken met gevaar kan leiden tot onoplettendheid en niet de schuld kan zijn van de werknemer. De werkgever had nog meer voorzorgsmaatregelen moeten treffen om deze opdracht zonder risico uit te voeren.

Bedrijfsongeval.net - Venestraat 48 - 3861 BX Nijkerk - KvK-Nr: 54552052