Bedrijfsongeval op de werkvloer

bedrijfsongevalEen ongeluk zit in een klein hoekje. In Nederland vinden jaarlijks 220.000 (gegevens 2005) bedrijfsongevallen plaats die qua ernst erg uiteenlopen. Uit het zelfde rapport blijkt dat 3500 ernstige ongevallen plaats hebben gevonden in het Nederlandse bedrijfsleven. Maar liefst 75 van deze ongelukken hebben de dood als gevolg.
Vaak wordt er gedacht dat er een aantal soorten ongevallen bestaan, maar niets is minder waar, ieder bedrijfsongeval is weer anders. Dit komt namelijk door de samenloop van omstandigheden die het uiteindelijk ongeval hebben veroorzaakt. Het woord bedrijfsongeval is verraderlijk aangezien ook ongevallen tijdens de baas zijn tijd plaats vinden wanneer u op weg bent naar uw klanten of tijdens het lossen van een vrachtwagen. We spreken in deze context van arbeidsongevallen.

Soorten ongevallen

letselschadeDe meeste bedrijfsongevallen die op de werkvloer voorkomen zijn lichamelijk van aard, we spreken van een percentage van 70%. We zien een hoop verschillende soorten schade terug onder het kopje ‘‘lichamelijk letsel’’. Botbreuken voeren de lijst aan als het gaat om soort letselschade. We zien voornamelijk letsel aan armen, schouders en handen terug binnen deze categorie.

De overige 30% van de ongevallen is geestelijk van aard. Hierbij moet u denken aan overspannenheid/burn-out, maar een te lawaaiige omgeving wordt vaak genoemd als oorzaak. Ongeveer 22% van de arbeidsongevallen betreft zowel lichamelijk als geestelijke klachten. Dit is op zich wel logisch aangezien door een hogere werkdruk personeelsleden minder aandacht besteden aan de veiligheidsvoorschriften.

Bedrijfsongeval door voorwerp

Bij bedrijfsongevallen op de werkvloer zijn vaak voorwerpen betrokken zoals transportmiddelen, gereedschappen en machines waarmee gewerkt wordt. In ongeveer 33% van de ongevallen waar een voorwerp bij betrokken was ging het om transportmiddelen. Het gaat vaak om heftrucks, pompwagens en andere vervoersmiddelen op de werkvloer.

Ladders en steigers aan gebouwen worden genoemd als een van de oorzaken die uiteindelijk ervoor zorgen dat een arbeidsongeval plaatsvindt. Ook gereedschappen en vallende objecten zien we terug in de onderzoeksresultaten.

Bedrijfsongeval.net - Venestraat 48 - 3861 BX Nijkerk - KvK-Nr: 54552052